Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πρώτη χώρα παγκοσίως σε...ευτυχία η Κόστα Ρίκα!

Η αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στους 16 του Μιουντιάλ Κόστα Ρίκα μπορεί να είναι στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ποδοσφαιρικά, όμως υπάρχει μια λίστα που είναι...πρώτη! Ο Λόγος για την διεθνή λίστα ευτυχίας, στην οποία οι Κοσταρικάνοι είναι πρωταθλητές παγκοσμίως!
Η έρευνα μιας ανεξάρτητης ομάδας στη Βρετανία, λοιπόν, μετρά την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία».
Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να ξεφύγει από τη σύνδεση της ευτυχίας με το ΑΕΠ και γι' αυτό παίρνει ως μέτρο εθνικής ευημερίας το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Μια «μονάδα μέτρησης», δηλαδή, που συγχωνεύει τη διάρκεια ζωής, το μορφωτικό επίπεδο και το προσαρμοσμένο πραγματικό εισόδημα, καλύπτοντας το 99% του πληθυσμού.
Η βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε στην έρευνά της το «Happy Planet Index», που είναι ένας δείκτης ευημερίας των κατοίκων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας χώρας και δίνει υψηλότερες βαθμολογίες σε έθνη με χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση της οργάνωσης που δημιούργησε τον παραπάνω δείκτη, «οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους και το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής του νέου κόσμου».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, η Κόστα Ρίκα έχει αρκετά μικρό οικολογικό αποτύπωμα, που σημαίνει ότι η χώρα καταναλώνει σχεδόν όσο μερίδιο φυσικών πόρων τής αναλογεί.
Το Travel Channel, εξάλλου, έβγαλε στην επιφάνεια επιπλέον στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η Κόστα Ρίκα είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Γη, καθώς δεν έχει στρατό, οι πολίτες έχουν προσδόκιμο ζωής 79,3 έτη και είναι περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο φυσικό σκηνικό.
Εξ ου και το τοπικό ρητό «puravida» («καλή ζωή») αλλά και το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε το 1987 στον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Άριας Σάντσεζ, για την προσπάθειά του να βοηθήσει στον τερματισμό των εμφύλιων πολέμων σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 84η θέση της κατάταξης, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι περισσότερες από τις αναπτυγμένες χώρες υστερούν σε μεγάλο βαθμό, με τη Βρετανία, για παράδειγμα, να βρίσκεται στην 74η θέση και τις ΗΠΑ στην 114η, αν και πριν από είκοσι χρόνια ήταν η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του πλανήτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα