Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Guardian:«Σχολή» στημένων αγώνων η Κύπρος

Ως «σχολή» για στήσιμο αγώνων χαρακτηρίζεται η Κύπρος σε ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (7/9) από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Βόμβες σε αυτοκίνητα, διαφθορά και παράνομο στοίχημα - Πώς το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ξέφυγε από τον έλεγχο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του θέματος.
Όπως γράφει η εφημερίδα, έχουν πραγματοποιηθεί έξι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαιτητών από την οργάνωση «Ένοπλοι Θύρα-Ενιώτες Αντάρτες της Πόλης», η οποία έχει κηρύξει «πόλεμο» εναντίον του σύγχρονου διεφθαρμένου κυπριακού ποδοσφαίρου.
«Δεν είναι αστείο. Έχει φτάσει στο σημείο όπου η Κύπρος πρέπει να είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για έναν διαιτητή», είπε ο ρέφερι Χαράλαμπος Σκαπούλλης, ενώ γίνεται αναφορά και στις καταγγελίες του έτερου διαιτητή Μάριου Παναγή περί «γενικότερου ιστού διαφθοράς» με βολές εναντίον της Ομοσπονδίας.
Εκτός από τους Σκαπούλλη και Παναγή, στην εφημερίδα μίλησαν οι Νίκος Καρτακούλλης (σ.σ. πρώην επικεφαλής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού), Φραντσέσκο Μπαράνκα (σ.σ. Γενικός Γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης κατά των στημένων αγώνων Federbet) και Σπύρος Νεοφυτίδης (σ.σ. πρόεδρος του Σωματείου των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του νησιού).
«Το έκανα ελπίζοντας ότι οι αρχές δε θα έκαναν τα στραβά μάτια. Οι διαιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κόλπο. Μπορεί να είναι μια μικρή ή μεγάλη απόφαση. Εξαρτάται από το ματς. Όπου δεν υπάρχουν κάμερες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα», είπε για τις καταγγελίες ο κ. Παναγή.
Ο κ. Καρτακούλλης χαρακτήρισε «γενναία» την πράξη του διαιτητή και προσέθεσε: «Είναι πρόβλημα όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας».
Ο κ. Μπαράνκα, από την πλευρά του, ήταν πιο αιχμηρός: «Θεωρούμε το κυπριακό ως ένα από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα του κόσμου. Θεωρούμε επίσης την Κύπρο ως κάτι σαν «σχολή» για το στήσιμο αγώνων με πολλούς παίκτες να εξαγάγουν τον ιό όταν μετακινούνται σε άλλα πρωταθλήματα».
Τέλος, ο κ. Νεοφυτίδης θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φοβούνται απόλυση ή παρακράτηση μισθών αν δεν συμμετάσχουν στις διεφθαρμένες πρακτικές του κυπριακού ποδοσφαίρου.
«Οι παίκτες πολλές φορές άκουσαν να τους λένε ότι οι αγώνες έπρεπε να στηθούν για να πληρωθούν οι μισθοί τους. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την εκπαίδευση, την αλλαγή της νοοτροπίας.
Το 70% των ποδοσφαιριστών είναι ξένοι που πάνε και έρχονται, επομένως η αλλαγή της νοοτροπίας δεν είναι εύκολη. Ζητώ τη σύσταση ειδικής αστυνομικής μονάδας και ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν άμεσα το στήσιμο αγώνων», είπε μεταξύ άλλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα